Πέμπτη

Γλυκό βερίκοκο Σαλονίκης


Τι χρειαζόμαστε:
30-35 βερίκοκα
1 κιλό ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι γλυκόζη (προαιρετικά)
2 βανίλιες
1/2 λεμόνι στημένο
8-10 φύλλα αρμπαρόριζας
ασβεστόνερο
4 κ. σούπας ασβέστη σβησμένο (από τα υλικά οικοδομών)
8-10 λίτρα νερό



Πως το κάνουμε:

1. Αφαιρούμε το φλούδι από τα βερίκοκα, με ένα μαχαιράκι. Μετά πολύ προσεκτικά με ένα σουβλάκι (μεταλλικό ή ξύλινο,ό,τι έχουμε) σπρώχνουμε από το πίσω μέρος το κουκούτσι να βγει από μπροστά, χωρίς να ανοίξει το φρούτο στα δύο.

2. Διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα. Ανακατεύουμε κάθε 10-15 λεπτά, γιατί ο ασβέστης χωρίζει απ'το νερό και κάθεται κάτω.

3. Μετά από 2-3 ώρες βγάζουμε τα βερίκοκα από το ασβεστόνερο.

4. Τα πλένουμε πολλές φορές και τα στραγγίζουμε καλά.

5. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώσπου να ετοιμάσουμε το σιρόπι.

6. Σε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου, ώσπου να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. κατεβάζουμε απ'τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

7. Ρίχνουμε τα φρούτα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

8. Κατεβάζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 12 ώρες.

9. Ξαναβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι, τις βανίλιες, τη γλυκόζη (εφόσον θέλουμε) και την αρμπαρόριζα. Για άλλα 10 λεπτά μεχρι να δέσει το σιρόπι.

10. Για να είμαστε σίγουροι, μπορούμε να βγάλουμε 1 βερίκοκο με λίγο σιρόπι και να το αφήσουμε 5' στο ψυγείο να κρυώσει. Το δοκιμάζουμε και αν θέλει κι άλλο δέσιμο το βράζουμε ακόμα λίγο.

11. Όπως είναι ζεστό το γλυκό, γεμίζουμε τα καλά αποστειρωμένα βάζα μας, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα. Ετσι μπορούμε να διατηρίσουμε το γλυκό μας και πάνω από 2 χρόνια εάν δεν ανοιχτεί.


Πηγή : sintagespareas.gr

Φόρμα επικοινωνίας: Η Γνώμη σας για την συνέχεια της σελίδος μας;

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *